Atelierul de design empatic Empatehnico, un proiect al Asociației OPEN MINDS, sponsorizat de Raiffeisen Bank România și realizat în parteneriat cu IBM România, și-a desemnat câștigătorii. Echipa NewAllies a fost aleasă pentru propunerea sa inovativă, AIBC, o aplicație de learning secvențial care sprijină tinerii cu Sindromul Down în procesul de învățare și integrare.
Desfășurat în două etape a câte două zile de lucru, Empatehnico a avut ca obiectiv principal găsirea unei soluții tehnologice inovative care să vină în sprijinul tinerilor cu Sindromul Down. Proiectul a reunit patru echipe formate din câte șase studenți de la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS) a Universității Politehnice București, provocându-i să dezvolte o aplicație sau altă soluție inovativă care să îmbunătățească viața acestor tineri.
Construit pe o structură de tip design thinking, Empatehnico a implicat un exercițiu teoretic și practic de înțelegere empatică a nevoilor beneficiarilor. Participanții au avut oportunitatea unică de a cunoaște și petrece timp cu tinerii cu Sindromul Down din grija asociației Down Plus, pentru a înțelege mai bine pentru cine lucrează și cum pot răspunde nevoilor acestora.
Proiectul câștigător, AIBC, este o aplicație de learning secvențial concepută să ofere utilizatorilor un mediu prietenos pentru învățarea de noi concepte și integrarea acestora prin repetiție verbală. Utilizând un AI antrenat special pentru a conversa cu persoane cu deficiențe de pronunție, AIBC își propune să ajute tinerii cu Sindromul Down să își depășească aceste deficiențe și să câștige încredere în interacțiunile publice. Din echipa câștigătoare fac parte: Hussein Mohamed Said Ismail, Mihaela Luiza Gheorghe, Andrei-Sebastian Brisan, Iacob Andrei Radu, Luchian Sainenco și Iris Vavilov.
Criteriile de selecție pentru proiectul câștigător au inclus ușurința de utilizare, claritatea mecanismului, scalabilitatea și fiabilitatea, punând accent pe atingerea nevoilor esențiale ale beneficiarilor. Fiecare membru al echipei NewAllies a fost premiat cu câte 200 de euro și va avea oportunitatea de a face parte din echipa care va implementa proiectul în următoarea etapă.
„Felicităm de toate echipele participante pentru angajamentul și inovația de care au dat dovadă. AIBC este un exemplu excelent al modului în care tehnologia poate fi utilizată pentru a face o diferență reală în viața tinerilor cu Sindromul Down. Ne propunem să continuăm seria atelierelor de design empatic, adresându-ne și către alte categorii de beneficiari în edițiile viitoare și deja am început procesul de identificare a partenerilor potriviți pentru implementarea soluțiilor dezvoltate în cadrul atelierelor Empatethico”, a declarat Silviu Andrei Petran, președinte al Asociației OPEN MINDS.